Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Teljes tetőcsere: dzsungelből dühöngő

Vásárlás előtt felmásztunk a tetőtérbe, és rögtön egyértelmű volt, hogy sajnos ennek az egésznek mennie kell.

A ház eredeti hátsó oromfalán volt egy kis tetőtéri ajtó. Már feljutni sem volt könnyű, mert egy olyan létra biztosította a felmenetelt, amit csak a "lélek tartott". Egymást segítve végül feljutottunk, és egy olyan kép fogadott, ami egyszerre volt riasztó és így is meghatóan szép.

4 Tovább

„Főnök úr, van egy kis probléma"

A megrendelő jellemzően jóval kevesebb információval rendelkezik, mint a kivitelező. Egy klasszikus közgazdasági probléma egy parasztház felújítása felől nézve.

Ez a poszt nem a mi konkrét felújításunkról fog szólni (legalábbis az eddigi tapasztalatok alapján szerencsére nem ez a helyzet), hanem egy olyan érzésről, amivel szerintem minden felújítónak és építőnek szembe kell néznie.

Egy felújítás során az emberre ugyanis nagyjából szabályos időközönként rátör, hogy a kivitelező azt mond, amit akar, én meg csak fizetek, és csak bízom benne, hogy valóban létezik a felvetett probléma, nem pedig kitaláció, egyszerű hanyagság és oda nem figyelés következménye, illetve valami olyan, amit csak azét hoztak létre, hogy legyen miért fizetnem.

1 Tovább

Szennyvíz, te drága!

Folytatván a megoldandó kérdések sorát, ideje belevágni az egyik legnehezebben megoldhatóba, azaz lássuk, milyen nehézségeket okoz a szennyvíz-probléma.

A Balaton-felvidéken érvényben van egy törvény, az ún. Balaton-törvény, amely nagyon szigorúan szabályozza a szennyvíz kérdéskörét. Ez érthető is egyrészről, mivel védeni kell a Balatont, kicsit problémás azonban másrészről, mert ez sok családot teljesen lehetetlen helyzetbe hoz. Miről is van szó?

Hát csak arról, hogy ha egy faluban nincs csatorna (ez azért megesik), akkor ugye rögtön nagyon drága lesz a vízhasználat, mivel minden egyes elhasznált köbméter víz után ki kell fizetni a szennyvíz elszállítását is. Számokra lefordítva: egy köbméter víz elhasználása ebben az esetben 300 forint vízdíj és 2700 forint szennyvízdíj, ami összesen 3000 forint. Nem kevés.

3 Tovább

Bontani kellett, nem is keveset

Egy régi parasztház legnagyobb előnye és hátránya egy és ugyanaz: mégpedig az, hogy öreg.

Ha az ember belekezd egy 150 évvel ezelőtt felépített parasztház felújításába, és úgy dönt, hogy egyszerre szeretné megőrizni azt a szépséget, ami a ház kora jelent, illetve valami olyat létrehozni, amiben kényelmesen el tud lenni, na akkor erősen törni kell a fejét.

És voltak pillanatok, amikor erősen reméltük, hogy ennél már csak jobb lesz

Mert ugye 150 évvel ezelőtt az embereknek szerényebb igényeik voltak, mint ma.

6 Tovább

Parasztház, falusi porta a Balaton-felvidéken

blogavatar

Százötven éve megépítették, most felújítjuk.

Utolsó kommentek