Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A fehér kecskecsöcsűtől Mariskáig

Az előző bejegyzés folytatásaként nézzük mi történt az egykori veteményes kerttel és azt a házzal összekötő kertszakasszal. A bejegyzésben lesz sok gyümölcsfa, csemegeszőlő, szeder, piros ribizli és 80 kilónyi fűmag.

A takarítási munkák során az derült ki, hogy a melléképületek után (mellett) jó eséllyel volt egy további melléképület, illetve hogy valószínűleg maga a ház is hosszabb lehetett régen, mint most, és túlnyúlt a zöldséges pincén is. Mindezt onnan lehet sejteni, hogy a leomlott épületek köveiből szép kis halmokat sikerült kiválogatni, illetve hogy a ház bővítésekor hatalmas köveket találtunk a földben, ami egykoron egy itt álló épület alapja lehetett.

A veteményes kertet a takarítás után megszüntettük, az azt körülvevő kőkupac szintén válogatásra került, illetve az itteni túlburjánzó cserjést kivágtuk. Amit megőrzésre ítéltünk, továbbgondolás céljából: néhány orgonasziget, vadszilva fák (talán sövényként tudnak majd funkcionálni) és az összes életképes gyümölcsfa, díszfa. Még tavaly ősszel az elkorhadt részeket levágtuk róluk, kezeltük a felületeket és egy lemosó permetezéssel vonultunk vissza, várva, hogy mit hoz a tavasz...

0 Tovább

Nagytakarítás tíz év után

Az épületek és az előkert kipucolása során kiderült, hogy nem tesz jót egy portának, ha egy évtizeden át bérlő lakja, illetve hogy bár szép a borostyánnal felfuttatott tető, de élni nem igen lehet alatta.

A portát öt részre osztottuk, és igyekeztünk ennek megfelelően felosztani a munkát, illetve fontossági és időrendi sorrendet állítani. Mindezt az első itt töltött nyáron és ősszel kezdtük el, de igazából még mindig tart. Nézzük tehát, meddig jutottunk!


Most így néz ki a ház, az előkert és a melléképületek alkotta házhely

A porta öt része tehát a következő:

- ház és melléképületek (zöldséges pince, tárolók, félig alápincézett tároló, kocsiszín)

- utcaszín és közvetlenül az épületeket körbeölelő kertrész (előkert),

- egykori veteményes kert és azt a házzal összekötő kertszakasz,

- hátsó gyümölcsös,

- műveletlen cserjés, bozótos rész (területileg ez a legnagyobb, kb. 3000 négyzetméter)

3 Tovább

Kincseket rejt a föld

A Balaton-felvidék egyik különlegességét jelentik a házakat és kerteket körülvevő kőkerítések. Kőből sok van, de jó kőből már kevesebb.

A felújítás első heteiben, a bontások után az egyik falubeli bejött a kertbe, ránézett a számomra csak szemétkupacként értékelhető föld-dombra, és azt mondta: "ezért itt adok 300 ezer forintot!"

Az üzlet nem jött létre, főleg helyi segítőink tanácsainak köszönhetően, de azért elkezdett bennem motoszkálni: mire kellene ennek a derék embernek innen a szomszédságból ez a rakás sitt? Na, miért? Hát a kövek miatt!

Kőkerítés és kövek a kerítés megemeléséhez

1 Tovább

Parasztház, falusi porta a Balaton-felvidéken

blogavatar

Százötven éve megépítették, most felújítjuk.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek