A Balaton-felvidék egyik különlegességét jelentik a házakat és kerteket körülvevő kőkerítések. Kőből sok van, de jó kőből már kevesebb.

A felújítás első heteiben, a bontások után az egyik falubeli bejött a kertbe, ránézett a számomra csak szemétkupacként értékelhető föld-dombra, és azt mondta: "ezért itt adok 300 ezer forintot!"

Az üzlet nem jött létre, főleg helyi segítőink tanácsainak köszönhetően, de azért elkezdett bennem motoszkálni: mire kellene ennek a derék embernek innen a szomszédságból ez a rakás sitt? Na, miért? Hát a kövek miatt!

Kőkerítés és kövek a kerítés megemeléséhez

Mert ugye a kő az nincs ingyen, sőt. Még a Balaton-felvidéken sem, pedig ott mintha mindenhol kő lenne - bárhol kezd ásni az ember, idővel követ talál.. Márpedig építeni és kerítést készíteni kőből lehet a leginkább, illetve a legjobban.

Nem próbálok meg úgy tenni, mintha értenék a terméskövekhez, de annyi még számomra is kiderült, hogy kő és kő között is van különbség: ami túl kicsi, azt nem lehet jól rakni, ami túl nagy, azt meg faragni kellene, de ezek a kövek ugye inkább csak törnek. Vagyis közepes méretű, formás, lehetőleg nem egyszínű kövek kellenek, abból lesz a jó kerítés.

Az ember azt hinné, hogy ha van kő (mert az ugye sok van), akkor már maga a kerítés kevésből is kijön. Természetesen nem így van. Egy 30 méter hosszú, másfél, illetve néhol két méteres kőkerítés felépítése (felrakása) sok százezer forintba kerül – sőt, olyan ajánlat is volt, amelyik több mint 1 millió forintra rúgott.

Esetünkben a kőkerítés egyelőre még a jövő nagy kérdése, de az biztos, hogy egyszer megcsináljuk – már csak azért is, mert tényleg nagyon szép!

Addig is íme pár kép "kövek minden mennyiségben" munkacímmel: