A napok óra tartó esőzés átka a mi portánkat is elérte: mind a két pincénk víz alatt áll, és a kert jelentős részén is megjelentek az amúgy tájidegen hullámok. Tanácstalan portatulajdonosok pánikkérdései.

Mindenekelőtt: tudom, sokakat sokkal fájdalmasabban és tragikusabban érint a mostani ár- és belvízhelyzet, mint minket. Nekünk nem kell költöznünk, és szükségszálláson vagy rokonoknál meghúzni magunkat. De ezzel együtt most történt meg először, hogy mi is közvetlenül tapasztaljuk meg, hogy „azért a víz az úr”, így le is írjuk, mit jelent ez nekünk.

Facebook-oldalunkat itt lehet követni!

Ilyen amikor mifelénk esik az eső - kedd óta esik...

Mik tehát a hírek?

-          ami jó: a ház intakt, nem ment be a víz, se fentről, se lentről;

-          ami kevésbé jó: a melléképületekben a tető felől nincs beázás, de az ajtók és az ablakok illesztése nem lett tökéletes, így ott jött be valamennyi víz, de afféle milliméteres befolyásról van szó,

-          ami nem jó: a kert mélyebb területein áll a víz,

-          ami nagyon rossz: mind a két pincénket elöntötte a víz – az egyikben mintegy méteres a vízállás, a másikban talán kisebb, de ott is baj van. 

Mit tesz egy ilyen helyzetben a fővárosi porta-tulajdonos? Hát először is meglepődik, hogy az árvizes hírek kilépnek a tévékészülékből és immár őt is személyesen elérik. Tudom, hogy sok fővárosi is szenved a sok esőtől, meg az árvíztől, meg a belvíztől, de minket ténylegesen most érintett meg először ez a probléma.

Ennyi esővel az őj vízelvezető sem tud mit kezdeni

Amit tudunk, hogy a zöldségeink teljesen tönkrementek (mondjuk ez nem nagy meglepetés, mert eddig is elég ramaty állapotban voltak a nyári felhőszakadások miatt). Az is tuti, hogy sok almánk is kuka, mivel leestek a fáról (ez még nem lett volna baj), ahol azonban a sok eső miatt egy pár napja vízben állnak (ez mér nagyobb baj, mivel megrohadnak). Ezzel együtt úgy fest, hogy sok alma megmaradt a fákon, így azzal még lehet majd kezdeni valamit (remélem pálinka is lesz belőle, és jövőre már csak rossz emlékként gondolunk majd vissza az idei nagy esőzésekre a calvadosunkat kortyolgatva…) 

Ebben a pincében most méteres víz áll

Na, de mi legyen a víz alá került pincékkel? Először is rövid távon. Feltehetően ez a vízmennyiség magától nem megy ki, így kell szivattyúzni kell… nem beszélve arról, hogy a faluban nincs csatornázás, így gondolom, fertőtleníteni sem ártana… Másodszor hosszabb távon: lehet-e teljes értékű pincének használni a pincéinket, ha ez a belvizes probléma fennáll? Vagy lehet-e ezt kezelni? Ha kezeljük mondjuk valamilyen vízzáró réteggel, akkor az nem teszi-e tönkre a pincét? Vagy mivel régen sem volt erre megoldás (azaz ha sok volt az eső, feljött a talajvíz és elöntötte a pincéket), tanuljunk meg ezzel együtt élni? 

Most ezeken elmélkedünk. Ha többet tudunk, vagy körvonalazódik valamilyen megoldás, jelentkezni fogunk. 

Addig is álljon már el az eső!