Kertet tervezni mindenki tud – íme egy közkeletű tévedés. Kertet tervezni csak vagyonokért lehet – íme egy másik. Megtaláltuk az arany középutat.

Kert témában is több olyan internetes napló van  amit követünk és olvasunk, s mivel afféle lokálpatriótának tarjuk magunkat, igyekszünk helyi (de legalábbis magyar) oldalakat keresni. Nem kérdéses, hogy ezen a téren is van mit tanulni a Lajtán túlról, de az eddigi tapasztalataink alapján már kis hazánkban is vannak remek kezdeményezések, oldalak, blogok.

Facebook-oldalunkat itt lehet like-olni!

Kert (főleg díszkert) témában ezzel együtt kevés olyan állandó, nem szakmai oldal van, amit hobbi kertész vezet a saját tapasztalatáról, ízlésvilágáról és amelyben kitekintést lehet kapni kertészeti irányzatokra, egy-egy egyedi, valamiért érdekes tervező, kertépítő munkájára.

Még az egész falusiportázás elején úgy döntöttünk, hogy nem professzionális céget szeretnénk megbízni a kert megtervezésére, vagy megépítésére. Több oka van/volt ennek az anyagiakon túl is: olyan hobbikertésszel szerettünk volna a kertünkről közösen gondolkodni, akiről úgy gondoljuk,  a blogján szereplő leírásaival és bemutatásaival enged egy picit magából is látatni és mihozzánk közelinek érezzük a megosztott ízlésvilágot és értékeket.

Így jutottunk el először Templom Kata szenzációs kerti naplójához. Ez a blog sajnos jelenleg már nem aktív, de bizony mai napig gyakran vissza-visszatérünk az oldalra az ott lévő részletes leírásokat bogarászni. Valamint kerestünk fel ott ajánlott ici-pici (egyébként nem ismert) kertészetet, ahonnan sikerült beszerezni a kerti naplóban gyakran említett folyton-termő, indanélküli szamócát is (ami tényleg annyira finom, mint a gyermekkori emlékeimben szereplő erdélyi kirándulásokon majszolt erdei szamóca). 

Kerttel kapcsolatos blogok után kutatva nem sokkal ezután találtunk rá Ágira, a Dekor és Menta blog írójára. A sok leíráson kívül öröm volt látni a blogjában bemutatott hazai kerteket, legyen az akár a tulajdonos, akár kerttervező munkája. Elirányított általunk nem ismert oldalakra, kertleírásokhoz, ahol kertépítésről osztott meg valóban releváns információkat. Így történt, hogy bár az oldalán egyáltalán nem volt szó erről, de megkerestük a mi kis előkertünkkel kapcsolatban is: segítene-e nekünk a tervezésben? :)  A válasz igen volt, így elkezdődött a közös munka és egy olyan kerttervezés, amilyet elképzeltünk - személyes találkozóval, sok kérdéssel, színekkel, formákkal, fókuszpontokkal és Ági energiájával, amit - bár nem tartom lassú embernek magunkat -, de élvezet volt követni és felvenni vele a lépést. Mi elmondtuk mire gondoltunk, mit szeretnék és hogyan, Ő pedig azt továbbgondolva, kiszínezve, kicsinosítva papírra vetette, olyan fajtákat ajánlva amikről mi azelőtt még csak nem is hallottunk.

Kertet tervezni nem kell félnetek jó lesz

A házi sajtkészítés öt buktatója

Egy 1848-as eredeti és egy herélt

A bulinál és a házasságnál is jobb

Ki ne dobd a nagyi kredencét!

Ajtóból asztalt – de hogyan?

Ami igazán egyedi volt az együttdolgozásban, hogy nem kértünk és nem is kaptunk kész tervet, a találkozónk után minden esetben „házi feladattal” tértünk haza.  Mindig egyesével átnéztünk az ajánlott növényeket, elolvastuk az összes leírást, kiválasztottuk, hogy az ajánlott növényből, melyik fajtát választanánk, választottunk színeket és újra egyeztettünk.

Így idővel kialakult a véglegesnek tűnő növénylista és hozzá a tervezett darabszám, majd elérkeztünk a beszerezéshez, amiről azt gondoltam a világ egyik legegyszerűbb dolga lesz, besétálunk egy kertészetbe, átadjuk a listát és már indulunk is haza a begyűjtött virágokkal és dísznövényekkel, de nem ez történt..

A következő bejegyzésben írunk majd arról, hogy végül sikerrel jártunk– de előrevetítve annyit, hogy sose gondoltam volna, hogy ez ennyire nehéz…

Egy kis földmunka :)