Semmiképp sem a sarki virágboltban. Ha viszont az ember meggyőzi a virág-nagykert, ne lepődjön meg, ha munkanap délben csörög a telefon, hogy mindjárt ott a kamion.

Tavaszra nagyjából kialakult a kocsi-beálló nyomvonala, elkészültek a teraszok, a melléképületek bejárataihoz a felszórt murva utak. 

Facebook-oldalunkat itt lehet követni!

A telek lejtése sok fejtörést okozott, az utcaszint majdnem két és fél méterrel magasabb, mint az előkert utolsó szakasza, végig azon gondolkodtunk, hogy tudjuk megoldani a vízelvezetés problémáját. Ágitól (Dekor és Menta blog írója) kapott hangulatképek és rajzok alapján végül választottunk és elkészültek az ágyásba a tervezett lépcsős megoldások.

Régebbi posztjaink:

Kertet tervezni nem kell félnetek jó lesz

A házi sajtkészítés öt buktatója

Egy 1848-as eredeti és egy herélt

A bulinál és a házasságnál is jobb

Ki ne dobd a nagyi kredencét!

Ajtóból asztalt – de hogyan?

Telepítés előtti képek:

Az első ágyásban ténylegesen, a többinél az építményekkel játszva kerültek kialakításra a szinteltolások. Kialakítottunk egy magaságyást a nagy kedvenc hortenziáknak, illetve egy annak támaszkodó „etye-petye-lepetye” padocskát (ami ténylegesen afféle kakasülő a kertben, ugyanis ott ülve ellátni egészen a telek végéig), valamint két félkör alakú ülőkét – ez utóbbi ugyan még nincs kész teljesen, de ha elkészül jó tere lesz az esti vacsorának. 

Ágival való közös munka lezárásaként megszületett egy növénylista is, darabszámokkal, elképzelt színekkel, fajtaválasztással. Az előkertben a kiválasztott növények közül az évelők voltak a meghatározóak, nagyságrendileg száz növényt szerettünk volna megvásárolni.

„Kiskert” tulajdonos révén a szokásos beszerzési utat követtük, megkerestük azon kertészeteket, akiket ismertünk - vagy mert már vásároltunk ott korábban, vagy mert valaki ajánlotta. Az elképzelés az volt, hogy a növények beszerzését követően a tavaszi szünetben saját magunk elültetjük kiskertünk új lakóit. Szintén saját döntés volt, hogy amelyik növényt csak lehet, kis cserépméretben vásároljuk meg, hátha az, hogy a mi kertünkben válik méretes növénnyé, segíti majd a növény alkalmazkodását. 

Kár köntörfalazni, az ajánlatkérésekkel nem jártunk sikerrel. A hét megkeresett kertészet közül csak négytől kaptunk egyáltalán választ, de egyik kertészetben sem volt elérhető a listán szereplő növények 30 százalékánál nagyobb arány. 

Majd hirtelen kaptunk egy ajánlást egy kedves ismerőstől és megkerestük az egyik tőlünk igen távol lévő, Kecskeméthez közeli évelő kertészet internetes oldalát és letöltöttük az ott elérhető növénylistát. 

Némileg elfogult vagyok, de a lista számomra maga volt a csoda, sosem ismertem ilyen széles választékot és elképzelni sem tudtam ilyen összeállítást. Minden egyes növény mellett szerepelt a növény fény, vízigénye, virágzási ideje, magassága, milyen színben elérhető, cserépméret, egyszóval minden, ami egy kezdő hobbikertész számára releváns információ. Csak egy példa a sokak számára ismert levendulára: korábban már hallottam angol és francia levenduláról, de a kertészetben ezen felül elérhető volt például lila, kék, lilás-kék, fehér, rózsaszín virágú, valamint ezüstös levelű növény is. 

Évelő kertészetből vásárolni magánemberként nem könnyű, a profiljuk nyilván a kerttervező, kertépítő vállalkozásokra, valamint a kertészetekre szabott, a távolságot is kezelni kell, meg hát magánautóban nagy mennyiségű növényt szállítani legalábbis nem kényelmes. Azonban mi gondoltunk egyet, és megkerestük őket - és végül legnagyobb örömünkre sikerült megegyeznünk és beszerezni a növények 95 százalékát! Volt egy kis nehezítés, mert egyszer csak jött a telefon, hogy pár óra múlva megérkeznek a növényeink Veszprémbe – amivel nem is lett volna baj, ha nem munkanap délben szólalt volna meg a telefon. De ezt is sikerült áthidalni, és a növények megérkeztek hozzánk. A következő meglepetés ezután jött, mert a növények átvételekor én legalábbis ujjongtam, ugyanis mindegyik remek állapotban, egészségesen került hozzánk! Nem beszélve arról, hogy az árak is a mélyben voltak a kiskereskedelmi árszinthez képest. 

Tény, hogy mind az előkert, mind a teljes kert még gyerekcipőben jár a kialakítás terén, vannak üres foltok, hiányoznak építmények, pici utacskák, eldugott, meghitt zúgok, s növénytelepítés terén bőven vár még ránk teendő, de a kezdő lépésen túl vagyunk és sikerélményünk is van! Mert azért az nagyon klassz érzés, amikor tavasszal elültetsz egy 9-szer 9 cm-es méretű növényt és ősszel már akkora, hogy nehéz elképzelni valaha hogyan férhetett be abba az ici- pici cserépbe. 

A segítséget, a lehetőséget és a türelmet ezúttal is köszönjük Áginak, az évelő kertészetnek,Dávidnak, Gyurkáknak és Viktornak! :)

Telepítés utáni képek: