Az előző bejegyzés folytatásaként nézzük mi történt az egykori veteményes kerttel és azt a házzal összekötő kertszakasszal. A bejegyzésben lesz sok gyümölcsfa, csemegeszőlő, szeder, piros ribizli és 80 kilónyi fűmag.

A takarítási munkák során az derült ki, hogy a melléképületek után (mellett) jó eséllyel volt egy további melléképület, illetve hogy valószínűleg maga a ház is hosszabb lehetett régen, mint most, és túlnyúlt a zöldséges pincén is. Mindezt onnan lehet sejteni, hogy a leomlott épületek köveiből szép kis halmokat sikerült kiválogatni, illetve hogy a ház bővítésekor hatalmas köveket találtunk a földben, ami egykoron egy itt álló épület alapja lehetett.

A veteményes kertet a takarítás után megszüntettük, az azt körülvevő kőkupac szintén válogatásra került, illetve az itteni túlburjánzó cserjést kivágtuk. Amit megőrzésre ítéltünk, továbbgondolás céljából: néhány orgonasziget, vadszilva fák (talán sövényként tudnak majd funkcionálni) és az összes életképes gyümölcsfa, díszfa. Még tavaly ősszel az elkorhadt részeket levágtuk róluk, kezeltük a felületeket és egy lemosó permetezéssel vonultunk vissza, várva, hogy mit hoz a tavasz...

Ezen a részen így maradt: néhány bükkfa, kettő kérdéses állapotú cseresznye, a fenyők természetesen, illetve továbbgondolás céljából megtartottuk a szépítésre szoruló „szőlőlugasunkat” is, lássuk, mi történik majd vele a tavaszi munkákat követően. Ha megmenthető, akkor a lugast jelenleg tartó vasszerkezetet egyszer talán fára cseréljük.


A szőlőlugas

Amit beültettünk

A fehér bástyakerítés elé takarásnak az alábbiakat ültettük el:

- néhány csemegeszőlő tőke (Fehér kecskecsöcsű),
- málna (Autum Bliss),
- szeder (Dirsen),
- piros ribizli (Jonkheer van Tets),
- őszibarack (Mariska).

Fehér bástya, előtte most szőlő, málna, szeder, ribizke

Hátulról az egykori veteményes, a fák egy része megmaradt

Ugyanerre a részre került még gyepűrózsa, mogyoróbokor, mandulafák, illetve… hát kísérleti alanynak két szelídgesztenye-csemete is. Ami ez utóbbit illeti: a faluban a korábban említett helytörténeti könyv szerint ezzel a két csemetével együtt már akár három is lehet (mondjuk ez az 1897-es felmérés volt…:))

Gesztenyefák

Kifejezetten jókat szórakoztunk azon, amit falubéli segítőnk mondott ezekről a csemetékről tréfásan, vagyis hogy amennyiben megmaradnak és megfelelő ütemben növekednek, majd termőre fordulnak, 25 év múlva elkészíthetem termésükből az első saját gesztenyepürénket…rajtunk nem fog múlni!

Mandulák és cseresznyék

Ezen kívül az itteni viharverte cseresznyék mellé beültettünk egy további cseresznyefát (Germersdorfi), és két meggyet (Pándy, Érdi bőtermő). A takarítás után a talajt valamennyire kiegyenlítettük, de továbbra is megmaradt a telek eredeti lejtése, ami az utcától indul és egészen a kertszakasz végéig tart.

Meggy és mogyoró, lenn csipkebogyó-kezdemény

Amit még tervezünk

Természetesen ide is van még néhány tervünk:

- Ide, a melléképületek folytatásaként szeretnénk egyszer majd kialakítani egy nyári konyhát szaletlivel, ahol sok-sok barátot le tudunk majd ültetni.
- Nagy álmunk, hogy a házban lévő régi ajtókból egy óriási asztal készüljön, ami egyszer majd a szaletlibe kerülne.
- Mivel pár hete immár négyen vagyunk, így egyre fontosabbnak tűnik, hogy legyen majd valamilyen „játszótér” a kertben, ameddig ez nem valósul meg, addig egy nagy homokozót azért mindenképp kialakítunk.
- Szeretnénk kialakítani egy tűzrakó helyet.
- A kert laposabb részére nem teszünk semmit, valahol a fiúknak is kell majd focizni,
- Itt kell majd az egyik oldalon a már meglévő kőkerítést megemelni, azon az oldalon ahol pedig leomlott újraépíteni, illetve a rossz állapotú drótkerítést lecserélni.
- A bástya köré, elé további gyümölcs bokrokat szeretnénk tenni, a hátsó fehér bástyakerítésre pedig gyerekrajz „versenyt” tervezünk állandóra kiírni.
- Felmerült, hogy mivel a hátsó gyümölcsös jóval magasabban van, mint az egykori veteményes, így a földet áttolnánk a lenti részre.
- Ide szeretnék majd fűszernövényeket, a ház közelebbi részéhez (ha az előkerti részben nem tudjuk majd elhelyezni).

Ja, és van még 80 kg fűmagunk is!

Itt lesz egyszer a nyári konyha: