Felújítás közben néha inspirálódni is kell, Erre épp alkalmas a szentendrei Skanzen, ami a magyar parasztkultúra tényleg páratlan gyűjteménye. Íme egy erősen szubjektív gyűjtés.

A házfelújítás első üteme a végéhez közeledik (igazából sosem lesz vége, ezzel kezdünk tisztában lenni), de a mi energiáink és fantáziánk is kezdett kifogyni. Ezért úgy döntöttünk, hogy ha már szép az idő és lehet kirándulni a gyerekekkel, akkor menjünk a Skanzenbe – ahol jó eséllyel egy csomó inspiráló dolgot láthatunk egy helyre tömörítve.


A Skanzen jól megközelíthető (ki van táblázva), és azt sem mondanám, hogy megfizethetetlenül drága (felnőtt jegy 1700 forint, belső vonatjegy 500 forint) - különösen annak fényében nem, hogy egy egész napos tartalmas programot ígér (és ad is). Szóval mindenkinek ajánlható, akit érdekel a népi építészet és a hagyományos parasztvilág, illetve aki épp egy 150 éves házikó felújításában van benne, mint például mi is 

Most már tudom, hogy talán érdemesebb lett volna hamarabb ellátogatni ide, de eddig egyszerűen nem nagyon volt időnk, illetve módunk mindezt megtenni. Szóval azért lett volna jó talán hamarabb kijönni, mert az itt látottakat most már nem tudjuk az építészeti részbe beépíteni, legfeljebb a melléképületek, a berendezések és a kert tekintetében tudtunk inspirálódni. Illetve ehhez még az is hozzájön pozitívumként, hogy az embert hazafele vezetve jó érzés tölti el, hogy nem egy új építésű házba fogott bele, hanem megpróbált valami régit, értékeset megmenteni, annak ellenére, hogy ez nem minden szempontból tűnik mindig racionálisnak…  mert ugye a régi parasztház télnyleg szép, mint az a Skanzenben lépten-nyomon látható.

Íme egy pár dolog, ami nekünk tetszett a Skanzenben (tájegységtől függetlenül), és amit szívesen belevarázsolnánk valamiképp a mi kis parasztportánkba.

Paraszt is, magyar is, jó is, azaz jöhet! (Már csak az a kérdés, hogyan, miképp, miből, mikor, de ezekkel a részletekkel most nem foglalkozunk:))


Konyhaszekrény

Örülnék, ha egyszer ilyenre meg tudmám csinálni a pincebejárómat

Pad a fal mellé - szép is, praktikus is

Egy ilyen faszerkezetet mindenképp csinálok!

Egy ilyen gyűjteményre nincs sok esélyem, pedig jó lenne...

A vendészbobába vagy a konyhába tudok elképzelni ilyen "lógatós díszítést"

Gondolom, ehhez köcsögök is kellenének

Szobabelső

Ez egy gyümölcsaszaló, remek!

Nem egy svéd áruházban találták ki a lehajtható asztalt és széket

Jó szín