A sok nagy kérdés egyike, amit egy öreg parasztház felújítása esetében el kell dönteni: a fűtés.

Mert ugye jellemzően ezek a parasztházak még akkor épültek, amikor más jellegűek voltak az igények és a lehetőségek, mint ma. Ennek következtében a teljesen tradicionális, autentikus fűtés jó esetben nem felel meg annak, amit mi elvárunk – főleg, ha gyermek is van a családban, mint nálunk. Még akkor is, ha ez alapvetően egy nyári lak lesz (bár elnézve a Balaton-felvidéket télen, ez lehet, hogy mégsem teljesen így lesz…)

Egy szó mint száz, új fűtési rendszer kell.

Első kérdés: mivel fűtsünk?

Felmerült a gáz, a fa és az áram. A gázos rendszer kiépítése elég jelentős egyszeri befektetést igényel, mert magában az épületben eddig nem volt bevezetve a gáz, csak a telekre. Plusz a gáz engedélyköteles, szóval ezt hamar el is vetettük. A fafűtéses rendszer (fával fűthető kazán) szimpatikus volt, a természet-közeliségen túl már csak azért is, mert a telek fele gyakorlatilag erdő, így a fűtés a továbbiakban szinte ingyen lett volna.

A fakazános fűtés azonban szintén elég drága egyszeri beruházásként, valamint – és ez volt a fő érv ellene – nagy a helyigénye, illetve elég nagy kosszal jár a házban. Maradt tehát az elektromos fűtési rendszer.

Ezt azért majd megpucoljuk és visszaépítjük

Második kérdés: milyen elektromos rendszert válasszunk?

Na, de természetesen abból sem egy van ám. Hogy csak a szóba jöhető rendszereket említsem, van elektromos panel, infrapanel és padlófűtés.

A bekért ajánlatok egyelőre nem teljesek, már csak azért sem, mert volt egy pár, amit még azelőtt kértünk be, hogy a végleges alaprajz meglett volna. Na de, hogy ne szaporítsam a szót, a helyzet most nagyjából így néz ki:

- elektromos fűtőpanel és fűtésrendszer (nem izzószál van, hanem egy "speciális anyagból készült, energiatakarékos, szinte korlátlan élettartalmú fűtőbetét"): ez a 3 szobára, a konyhára és a fürdőre összesen kb. 262 ezer forint.

- digitális, programozható termosztáttal rendelkező panelek a 3 szobára és a fürdőre: kb. 252 ezer forint

- manuális termosztáttal rendelkező panelek a 3 szobára és a fürdőre: kb. 188 ezer forint.

- padlófűtés az egész házba: 800 ezer forint, illetve egy másik cégtől 1,2 millió forint (ebbe minden benne van, nem úgy, mint az előzőkben).

Az összehasonlítást kicsit nehezíti, hogy van olyan ajánlat, amely deklarálja, hogy mivel a házat alapvetően nyáron használjuk majd, így erre méretezték a panelokat - azaz télen nem tudja majd kifűteni a házat. Remek. Kérek is új ajánlatokat.

Felmerült az is, hogy a hidegburkolatú helyekre (konyha, fürdő, mellékhelység) padlófűtés kerüljön, a melegburkolatú helyekre és a közlekedőkbe pedig panel. Az is kérdés, hogy kellenek-e panelek a folyosókba?

A fűtéssel kapcsolatos kérdés tehát egyelőre nyitott. Újra bekértem az ajánlatokat, de rövid időn belül dönteni kell...