Folytatván a megoldandó kérdések sorát, ideje belevágni az egyik legnehezebben megoldhatóba, azaz lássuk, milyen nehézségeket okoz a szennyvíz-probléma. 

A Balaton-felvidéken érvényben van egy törvény, az ún. Balaton-törvény, amely nagyon szigorúan szabályozza a szennyvíz kérdéskörét. Ez érthető is egyrészről, mivel védeni kell a Balatont, kicsit problémás azonban másrészről, mert ez sok családot teljesen lehetetlen helyzetbe hoz. Miről is van szó?

Hát csak arról, hogy ha egy faluban nincs csatorna (ez azért megesik), akkor ugye rögtön nagyon drága lesz a vízhasználat, mivel minden egyes elhasznált köbméter víz után ki kell fizetni a szennyvíz elszállítását is. Számokra lefordítva: egy köbméter víz elhasználása ebben az esetben 300 forint vízdíj és 2700 forint szennyvízdíj, ami összesen 3000 forint. Nem kevés.

Mit lehet ilyen esetben tenni? Ne  vegyük figyelembe azt a lehetőséget, hogy a szennyvíz elszállítását nem fizeti ki teljesen az ember (miközben ez Magyarország számos vidékén jellemző), hanem legyen az az alapvetés, hogy betartjuk a törvényeket. Ez azt jelenti, hogy fizetünk (sokat) a vízért, vagy egyéni szennyvíztisztító berendezést telepítünk.

Ez volt a fürdőszoba

A mi falunkban is elkezdődött a nagy találgatás, hogy akkor most mi is legyen a szennyvízzel. A biológiai szennyvíztisztító rendszerekre elvileg lett volna támogatás (90 százalékos, az önrész így is több mint 100 ezer forint), de végül nem lett, mert „mégsem ad pénzt az EU, másra kell”. Lehetőség van arra is, hogy építsen az ember egy új berendezést, teljesen a saját pénzéből, ami ugye alsó hangon 500 ezer forint. Legalábbis nekünk ezt az összeget mondták, de volt 1 milliós ajánlat is (az uniós projekt a legdrágább, de ez állítólag jellemző, ami sokat elmond ezen pályázatokról). Ehhez jön még a munkagödör ásása (és temetése), ami 20-50 ezer forint, illetve az épületgépészeti költségek, ami további 20-100 ezer forint. 

Na, de nem ilyen egyszerű ám a dolog. Mert egyrészről mi van, ha az ember nem él lenn folyamatosan? Akkor ugye nincs folyamatosan szennyvíz, így a baktériumok kihalnak – a rendszert időnként (évente) újra kell aktiválni, indítani, tehát bár elvileg nincs fenntartási költség, de mégis van. Ezen felül meg jönnek a hírek a szomszéd faluból, ahol már megcsinálták, és azt mondják, hogy na ez aztán szúrós szagot eredményez, hogy finoman fogalmazzak. Most akkor megéri, vagy nem?

Itt volt egykor a fürdőszoba