Az épületek és az előkert kipucolása során kiderült, hogy nem tesz jót egy portának, ha egy évtizeden át bérlő lakja, illetve hogy bár szép a borostyánnal felfuttatott tető, de élni nem igen lehet alatta.

A portát öt részre osztottuk, és igyekeztünk ennek megfelelően felosztani a munkát, illetve fontossági és időrendi sorrendet állítani. Mindezt az első itt töltött nyáron és ősszel kezdtük el, de igazából még mindig tart. Nézzük tehát, meddig jutottunk! 


Most így néz ki a ház, az előkert és a melléképületek alkotta házhely

A porta öt része tehát a következő:

-         ház és melléképületek (zöldséges pince, tárolók, félig alápincézett tároló, kocsiszín)

-         utcaszín és közvetlenül az épületeket körbeölelő kertrész (előkert),

-         egykori veteményes kert és azt a házzal összekötő kertszakasz,

-         hátsó gyümölcsös,

-         műveletlen cserjés, bozótos rész (területileg ez a legnagyobb, kb. 3000 négyzetméter)

Igyekeztünk utánanézni annak, hogy mik azok a gyümölcsfajták, amelyek helyi szinten a legelterjedtebbek, és alkalmazkodnak helyi éghajlati adottságokhoz. Segítő szándékú tanácsot kértünk és kaptunk a szomszédoktól, a volt bérlőtől, illetve elkezdtünk puhatolózni, hogy a faluban kit érdemes megkeresni a jelenlegi faállomány átnézése, illetve az új fajták kiválasztása ügyében.

Szerencsés módon a környékről készült egy nagyon alapos (bár nem túl olvasmányos) helytörténeti könyv (Veress D. Csaba: A Nivegy-völgy falvainak története), amelyben falvanként bemutatásra kerül az összes fellelhető gyümölcsfa és annak elterjedési aránya. Mindezt figyelembe véve kezdtük összerakni, mit is szeretnénk majd a környezetünkben látni, valamint hogy jó eséllyel melyik növény, fa, bokor, cserje szeret majd nálunk „lakni”. De erről majd később!

A borostyán nem tett jót ennek a tetőknek sem, ez a tároló például eléggé ázik

Mivel már nyáron viszonylag sok időt lent töltöttünk (leggyakrabban a kertbe újonnan telepített zuhanyzót, illetve a barátaink által felajánlott fürdőszobát használva), így tűző napon kezdtünk neki a kert rendbetételének. Az első feladat a nagytakarítás volt – az üvegszilánkok, illetve az egyéb veszélyesnek tűnő hulladékok összeszedése, elszállítása. A kerten sajnos nyomot hagyott, hogy egy évtizeden át csak bérlők használták, akiknek nem volt különösebben érdekük a tisztaság fenntartása, így elég érdekes dolgok kerültek elő innen-onnan… 

Ezt a három kisüveget megtartottuk, bár muzeális értékekük kérdéses

A kert méretét és az elvégzendő feladatokat átlátva abban már nyáron biztosak voltunk, hogy egyelőre nem foglalkozunk komolyabban az előkerttel (az építkezés miatt), illetve egyáltalán nem nyúlunk még egy ideig a hátsó cserjéshez (ötlethiány, illetve az erőforrások hiánya okán).  

Mi történt tehát mindeddig a melléképületekkel és az előkerttel? 

Ami eddig történt az gyakorlatilag a takarítás. Sajnos kénytelenek voltunk kivágni néhány fát és növényt: a házra felfutó, amúgy gyönyörű borostyánt, amivel jött a tető egy része is, az ecetfákat és a nagy tuját is közvetlenül a ház mellett, hogy az építkezés zavartalanul elkezdődhessen, illetve az épületekre ne jelentsen veszélyt az ott lévő növényzet, vagy azok gyökérzete. A jó hír, hogy a formás hársfa megmaradt, igazi díszeként az előkertnek. A melléképületek kipucolása, meszelése után feltérképeztük, hogy ha az állagmegóvás a célunk rövidtávon, akkor egy-két munka elengedhetetlen: az ázás megszüntetése (remélhetőleg ez a tető javításával megoldódik), külső villanyvezetékek eltávolítása, esetleges cseréje, illetve - amit még ki kell találni - az aljzattal nem rendelkező helységek esetében valamiféle rendben tartható burkolási megoldás. 

A képet nézve nem meglepő, hogy a borostyánnal jött a fél tető

A zöldséges pince tetejét sok-sok tanakodás után valamennyire bepucoltuk, leginkább azért, mert az ott már igen méretesre nőtt cserjés gyökérzete elkezdte kikezdeni a pince tetejét és szerettük volna elkerülni a beomlást. Most tavasszal kap egy plusz földréteget és fűmagot vetünk rá, ezzel reméljük, hogy a szigetelés megfelelő marad.

Ilyen lett a zöldésges pince teteje a bepucolás után

Elkészült az utcafronti kerítésterv is, ami igen tetszetős, azt majd meglátjuk, mikor tudjuk ezt a munkát elkezdeni. 

A kertben sok volt a szemét, ezt az ajtót pedig a szépérzékünk nem engedi maradni

Továbbra is nyitott kérdések:

-         melléképületek ázásának megszüntetése, állagmegóvás, aljzat,

-         kerti út anyaga, merre és meddig menjen,

-         kültéri világítás legyen-e, milyen, hol,

-         milyen legyen az előkert növényzete,

-         terasznak árnyékot adó, viszonylag gyorsan növő fa kiválasztása, elhelyezése,

-         autóbeálló anyaga, nyomvonala,

-         esővíz gyűjtése a lehető leggazdaságosabb módon

Ja, és a blognak hála ma már tudjuk (Famolytól), hogy mindez együtt a „házhely”, ezért a jövőben így is hívjuk majd!:)