A barna zsalugáterekből nem kértünk, de a ház belső színvilágába azért beengedtük a klasszikus árnyalatokat is.

Mindenekelőtt elnézést, hogy ilyen nagy szüntetet hagytunk, és csak most jelentkezünk – az ok amúgy prózai, oly sok volt a teendő magával a házzal, hogy írni róla nem maradt időnk…

A munkák szépen haladnak, olyannyira, hogy most nyárra már birtokba is vettük a házat. Nem állítanám, hogy nincs munka (nagyon sok van), és hogy nagy a rend (mert abból meg nagyon kevés van), de azért nagy az öröm. Mindennek örülünk, különösképp a színek varázsolnak el minket nap mint nap – így most erről írok egy kicsit részletesebben.

A színekről sokat gondolkodtunk. Nem is annyira magának a háznak a színéről, mert az valahogy evidens volt, hogy a ház külső és belső falai is fehérek lesznek. Belül ez már valósággá is vált, kívül pedig majd ősszel válik azzá. Na, de nem volt ilyen evidens a nyílászáró és a fafödém színe.

Az eredeti elképzelések szürke külső és belső nyílászárókról szóltak, mert a környéket járva túl sok barna ablakos és ajtós házat láttunk, és üdítően hatott minden olyan épület, amelyikben nem volt minden barna. Gondoltunk kékre is, de végül lecövekeltünk egy szürkés színnél, így ilyenek lettek a külső nyílászárók.

Azért csak a külsők, mert a belsőknél végül elvetettük, hogy lefessük (rendes fedőfestékkel) a fagerendákat. Egyrészről nem akartunk mindent szürkévé varázsolni, másrészről pedig ha már megmentettük a nagyságrendileg 200 éves keresztgerendákat, akkor azok mutassák csak meg a színüket egy új pácolás segítségével és ne bújjanak el a festék alá! Itt is volt egy kérdés: az új födémléceket sötétítsük hozzá a régi fához (aminél adott volt a sötét szín, világosabbra nem tudtuk őket tisztítani homokfúvással sem), vagy legyen kétszínű a födém. Ez utóbbi lett a döntés, az új léceket ugyanis szőke dió páccal kentük be, és nem is bántuk meg!

A színek szempontjából fontos kérdés még a burkolat is. A mellékhelységekbe viszonylag tipikus csempéket tettünk, a konyhába, a vendégszobába és a folyosókra pedig téglaburkolatot. Még nincs lerakva, de a két szobába hajópadló kerül majd, borovi fenyőből.

Íme pár kép: